středa 8. května 2013

Anetka a štrůdl

Máme další přírůstek do sekce Vařba z Jablonce.
Tentokráte se Anetka rozhodla upéct štrůdl. Posuďte sami jak se jí povedl.



Zde je Jenichův komentář:

Už dlouho Áje slibuju, že si doma upečeme štrůdl, jakej dělá babička. No a konečně došlo na věc. Ája to teoreticky zná, protože babičce už několikrát pomáhala, a teď si to chtěla zkusit sama.

Na tři nohy štrůdlu je potřeba 250 g hladké mouky, jedna Hera (250 g) a jeden vaničkovej tvaroh (250 g). Doma byl polotučný, tak byl použit. Ája to zhňácala dohromady a pak jsme těsto dali do lednice odležet. 

Nechali jsme ale odležet málo, takže vypracování první placky se ukázalo jako poměrně značnej problém. Áje se to nakonec ale podařilo. Doprostřed vrstvu strouhanky, aby se vsákla šťáva z jablek, na to nastrouhaná jablka, rozinky a trochu cukru krystal. A zabalit. 

Větším problémem se ukázalo, že se štrůdl nechtěl pustit prkýnka a nechat se přemístit na pekáč. Když to nešlo po dobrým, tak jsem to musel zkusit po zlým a potvrora štrůdl, se při tom trochu pomuchlal. Trochu víc.

Druhou a třetí nohu už jsme nechali vychladit víc. Vzali na pomoc zbytek hladký mouky a společnými silami jsme placky uváleli i zavinuli. Ája potřela rozšlehaným vajíčkem a dali jsme to do trouby na 180° na 20 minut. 

Pak jsem šel na pingpong, takže zbytek už se odehrál bez mé asistence. Štrůdl se prý dopékal; ještě dalších 20 minut a ráno, když jsem vstal, tak už chyběla noha a půl. Takže se asi povedl.

Anetka běžela druhej den dát ochutnat babičce a dostala pochvalu.

A fotodokumentace:










Jako vždy Vařbě ZDAR! A posílejte foto ze své vařby

Pepan


Žádné komentáře:

Okomentovat