Konečně slibovaná Rajská!
Oloupanou cibuli nakrájej na hrubo a dej ji rozpálený tuk restovat. K tomu přidej na větší kousky mrkev celer petržel a dál restuj.
Pak tam dáš divoké koření a celou skořici a pořád to restuješ.
Když ti zelenina začne trošku chytat zlatavou barvu tak je čas přidat hladkou mouku a připravit zásmažku.
Do toho přidáš rajčatový protlak, já jsem zastánce klasického protlaku, ale můžeš zkusit i rajčatové pyré.
Všechno pořádně promícháš a zaliješ chladným vývarem. Metlou to vše pořádně prometluj ať tam nemáš hrudky a omáčku provař minimálně dvacet minut za občasného míchání.
Když říkám občas tak myslím tak aby se ti to nepřipálilo. Máš provařeno? Tak přichází na řadu sůl a pak po troškách přidáváš ocet a cukr tak dlouho až je to tvá požadovaná chuť podle toho jestli radši sladší nebo kyselejší.
Jakmile máš dochuceno, přidej máslo na zjemnění, ještě krátce provař – stále občas mícháš – a pak přelij přes síto, aby se ti v omáčce neválela zelenina a koření.
Omáčkou můžeš přelít jak vařené hovězí, tak vepřové maso a přílohu si dej, jak uznáš za vhodný, kolínka nebo brambor, my měli houskový knedlík.
Žádné komentáře:
Okomentovat