neděle 1. května 2011

ŠOULET

Hrách a kroupy.

Večer přebraný hrách propláchnu, zaliju studenou vodou a přes noc ho nechám se máchat. Ráno pořádně propláchnu kroupy, použil jsem ječné č. 10, taky zaliju studenou vodou a máchám asi dvě hoďky. Hrách uvařím do měkka a kroupy zrovna tak, každý zvlášť.


Než se mi všechno uvaří tak si nakrájím špek na kostičky, rozpustím ho na pánvi a orestuju na něm cibuli do zlatavé barvy.




Když jsou hrách i kroupy uvařený tak to scedím, kroupy propláchnu, nechám okapat a v misce promíchám s hrachem. Přidám majoránku, raději hodně než míň, sůl, pepř, utřený česnek a asi dvě třetiny cibulky se špekem a pořádně promíchám.





Ochutnám, to je důležitý a nejenom u tohohle receptu, popřípadě dochutím a přendám do špekem vymazaného pekáčku, urovnám, pokapu zbylou třetinou cibulky se špekem a dám krátce zapéct do trouby.


Výborný je s kysaným zelím nebo k tomu mam rád kvašený okurky.


Jako příloha se k šouletu taky dobře hodí jakákoliv pečeně, uzený, sekaná nebo vařený buřtík.

Žádné komentáře:

Okomentovat