středa 4. srpna 2010

KOPROVÁ OMÁČKA


Dnes ti ukážu recept na oblíbenou omáčku, kterou máme všichni moc rádi, kromě Jenicha tedy.




V hrnci rozehřeju olej, přisypu hladkou mouku a připravím světlou zásmažku. Zásmažku zaliju chladným vývarem a mlékem. Když nemám vývar, postačí voda, ale vývar je lepší.



Pořádně rozmíchám – rozšlehám – mírně osolím a za občasného míchání velmi zvolna vařím nejméně půl hoďky.



Mezi mícháním si připravím kopr. Odstraním z něj tlustý, tuhý stonky a nakrájím ho na menší kousky. V malém hrnci si svařím ocet s vodou a cukrem. Jakmile se mi směs vaří, přidám kopr, zamíchám a vliju do připravené omáčky.





Přidám smetanu, promíchám, ochutnám. Podle chuti přisladím, přidám ocet nebo osolím, u nás se míň solí a víc sladí. Moje omáčka je dost tmavá páč používám nerafinovaný tmavý cukr, ale pokud budeš používat klasicky cukr bílý tak ji budeš mít o dost světlejší. Když máš dochuceno, přidej máslo na zjemnění, krátce provař a je hotovo.


Omáčka je dobrá s houskovým knedlíkem nebo bramborem. Ke knedlíku bych pod omáčku položil vařené hovězí klidně i pření, ale zadní bude lepší a k bramborům s koprovkou se výborně hodí zastřené vejce nebo jen tak uvařené na tvrdo.

4 komentáře: