pondělí 18. dubna 2011
SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ SPECIÁL
Vepřová plec, bílé kysané zelí a zakysaná smetana - tu si vyber bez škrobů páč do mléčných výrobků nepatří.
Na malé kostičky nakrájíš špek (slaninu) necháš rozpustit v hrnci a přidáš na kostičky nakrájenou cibuli. Bohužel jsem si špek zapomněl koupit tak jsem tam dal aspoň kousek pepřového boku místo slaniny.
Cibuli pomalu osmahneš do růžova - mezitím krájíš vepřovou plec na kostky - zasypeš sladkou paprikou nebo pálivou pokud chceš, aby měl guláš říz, a rychle zpěníš. Ihned ji zalij trochou vody ideálně vývaru.
Pokud ji na tuku budeš trápit delší dobu tak ti zhořkne tak na to pozor!
Přidáš nakrájené maso, kmín, sůl a mícháš, až se ti maso zatáhne. Pak ho zaliješ vývarem, v horším případě vodou a dusíš do poloměkka pod poklicí. V papiňáku ti to bude trvat maximálně 10 minut.
Pak přidáš překrájené bílé kysané zelí, já přidávám i trochu té šťávy co jsem ze zelí předtím vymačkal a zbytek vypiju – údajně je to zdravé.
Poté celou směs zahustím jíškou, kterou jsem si předtím připravil a nechal vychladnout, pořádně promíchám, aby tam nebyly hrudky, a provařím nejmíň 20 minut.
Před koncem vaření přidám zakysanou smetanu, případně dosolím a podávám s kouskovým knedlíkem.
(bez blesku)
(s bleskem)
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
Vyzkoušej orestovat maso ještě před zalitím vývarem popř. vodou... Maro se lépe zatáhne a jemně orestuje, přidá to na chuti guláše. ;-)
OdpovědětVymazatŠtěpán
Ahoj Štěpáne, díky za tvůj návrh, určitě to zkusím ;-) a napíšu jaký byl výsledek. Pepan
Vymazat